Meža cūka (Sus scrofa)


Īsa vizītkarte

Svars: tēviņi – līdz 250 kg, mātītes – līdz 150 kg
Garums: tēviņi – līdz 210 cm; skaustā līdz 120 cm , mātītes – līdz 170 cm; skaustā līdz 95 cm
Dzimumbrieduma iestāšanās: tēviņi – ~ 3 gadu vecumā, mātītes – 1,5 gadu vecumā
Riesta laiks: novembris - decembris
Grūtniecības ilgums: 114–140 dienas
Pēcnācēju skaits: 3–12, dzimst aprīlī, maijā (var būt arī agrāk vai daudz vēlāk)
Dzīves ilgums: 10–15 gadi
Dabiskie ienaidnieki: vilki, retāk – lapsas (mazuļiem), lūši, lāči
Sugas statuss Latvijā: Plaši izplatīta un ļoti bieži sastopama suga visā valsts teritorijā. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes 2017. gada datiem, Latvijā mitinās ap 23 000 meža cūku.

Kur dzīvo? Vislielākās iespējas satikt meža cūku ir jauktos un lapu koku mežos, kā arī mežu nogabalos ar izteiktu paaugu un mitru vietu tuvumā. Meža cūkas ļoti labprāt nāk mieloties ar dažādām lauksaimniecības kultūrām, piemēram, kartupeļiem, kukurūzu un vasarāju graudiem.

Kā dzīvo? Meža cūkas ir bara dzīvnieki. Vieni paši pārsvarā dzīvo tikai vecāki tēviņi ārpus riesta perioda. Riesta jeb kāzu laikā, meža cūku puiši savu uzmanību un ģenētisko materiālu velta vairākām dāmām. Pavasarī pasaulē nāk mazie, garensvītrotie un labi attīstītie sivēni. Mazuļi drīz vien iemācās meklēt ēdamo, palēnām kļūst patstāvīgāki un arvien līdzīgāki saviem pieaugušajiem radiniekiem. Meža cūku mammas savus bērnus ļoti sargā – tos aizstāvot, jaunās mātes var uzbrukt pat cilvēkam!

Ko ēd? Meža cūkas ir izteiktas visēdājas – tas nozīmē, ka tās tiešām ēd gandrīz visu! Sākot no dažādām saknēm, gumiem un augiem (ieskaitot sēklas un augļus), turpinot ar sliekām, kukaiņu kāpuriem, kūniņām, gliemjiem un citiem bezmugurkaulniekiem, un beidzot ar mugurkaulniekiem, sīkajiem zīdītājiem, rāpuļiem, abiniekiem, putniem un olām, kritušiem un ievainotiem dzīvniekiem, kā arī to mazuļiem.

Parasti meža cūkas barību iegūst no zemsedzes, izrokot to ar saviem stiprajiem šņukuriem un ilkņiem. 

Vai zināji? 

Meža cūka ir ļoti sena suga, kas pasaulē parādījusies pirms vairāk kā 60 miljoniem gadu.

Meža cūka ir mājas cūkas priekštece.

Meža cūkai ir 16 pasugas.

Meža cūkas ir pārnadži – ejot tās vienmērīgi balstās uz diviem galvenajiem pirkstiem (trešā un ceturtā).

Salīdzinot ar citiem pārnadžiem, meža cūkām ir vislabākie reproduktīvie (vairošanās) rādītāji.  

Meža cūkas nesvīst.

Meža cūkas taisa īpašas dubļu vannas jeb vārtīšanās laukumus, lai atbrīvotos no parazītiem, veicinātu liekā apmatojuma maiņu un veldzētos no karstuma.

Meža cūkas samērā labi peld.

Meža cūku mazuļu apmatojums klāts ar gaišām, horizontāli gareniskām svītrām, kas pakāpeniski izzūd turpmāko trīs četru mēnešu laikā.

Sivēnu kažoks palīdz tiem maskēties raibajā meža ainavā.

Meža cūku ilkņi aug visu mūžu un regulāri tiek uzasināti, žokļiem kustoties un ilkņiem berzējoties vienam gar otru.

Ilkņi tiek izmantoti augsnes uzrakšanai barības meklējumos un kā galvenais savstarpējo cīņu ierocis.

Meža cūkām ir izcila oža. Barību augsnē tās var saost līdz pat 10 centimetru dziļumam.

Meža cūku barus parasti vada galvenā mātīte.

Aizsargājot savus mazuļus, meža cūku mamma var uzbrukt arī cilvēkam.

Meža cūkas pēdējā laikā apdraud ļoti lipīga un neārstējama vīrusu slimība - Āfrikas cūku mēris.

Meža cūka ir Spānijas autonomās kopienas Navarres un Tokijas provinces dzīvnieks.

Medību dēļ meža cūka ir ieviesta Austrālijā, Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā.

Meža cūkas ir ļoti inteliģenti dzīvnieki ar labu atmiņu.

Meža cūkas ir populāri medību dzīvnieki.

Meža cūka atrodama Ķīnas zodiakā – kā viena no zīmēm (Cūkas gads).

Daudzu tautu kultūrās meža cūka asociēta ar kareivīgumu, drosmi, izturību un spēku.


Līgatnes dabas takās mitinās trīs ņipras meža cūkas.

Ansis
Dzimis 2008. gadā. Dzimšanas diena precīzi nav zināma.
LDT kopš 30.07.2008.

Vienīgais vīrietis savā cūku barā. Ansim liekas, ka viņš tur ir pats galvenais un lielākais noteicējs. Viņam ļoti patīk uzpasēt, uzmanīt un kontrolēt gan voljēra teritoriju, gan personīgā harēma dāmas. Mīl čubināties ap savām sievām un nest viņām dāvaniņas zariņu un citu priekšmetu izskatā. Ansis ir pierādījis sevi arī ražīga tēva lomā – turklāt ne vienu reizi vien!

Magone
Dzimusi 2015. gadā. Dzimšanas diena precīzi nav zināma.
LDT kopš 23.07.2015.

Augumā vismazākā no visām meža cūkām. Viņai piemīt tendence skaļi paust savu viedokli un emocijas. Kustīga un žiperīga cūciņa. Magonei ir raksturīgi skaļi nobļauties, paķert ēdienu un laisties prom no pārējām cūkām (jo barā parasti ieņem zemāko vietu). Magone nereti mīl gulēt atsevišķi, pati savā vietiņā, mierā un klusumā. Divu gadu vecumā pirmo reizi kļuva par mammu veseliem četriem sivēniem!

Grieta
Dzimusi 2008. gadā. Dzimšanas diena precīzi nav zināma.
LDT kopš 30.07.2008.

Ilgu laiku dzīvoja kopā ar Ansi. Kad abi tika pārcelti uz kopīgu voljeru pie pārējām cūkām, Ansis ātri vien pievērsa uzmanību citām dāmām, par Grietu vairs nedomādams. Zaudējusi Anša pieķeršanos, Grieta kļuva skaudīga un greizsirdīga. Uzmanības trūkumu un savus kreņķus viņa kompensē ar ēšanas palīdzību, kā dēļ regulāri cīnās ar lieko svaru. Ir nedaudz patmīlīga. Grietas hobijs ir nēsāt zarus apkārt pa voljēru.


 .